D P U S E C

Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

[ez-toc]

İnternet ve Sosyal Medya

Çağımızın en büyük icatlarından biri olan sosyal medya artık herkes tarafından kullanılabiliyor. Artık çocuklardan tutun yaşlılara herkes, internete akıllı telefonundan ya da bilgisayarından bağlanabiliyor.

We are social ve Meltwater’ın yaptığı araştırma sonuçlarına göre dünyada 5.16 milyar internet kullanıcısı mevcut. Kullanıcıların günde ortalama internette gezinme süresi dünyada 6 saat 37 dakikayken bu sayı ülkemizde 7 saat 24 dakika olarak belirtilmiş.

Peki sosyal medya kısmında bu araştırma bizlere ne söylüyor? Dünyada 4.7 milyar sosyal medya kullanıcısı mevcut. Bu kullanıcılar günde ortalama 2 saat 31 dakika süreyle kullanıyor. En çok kullanıcıya sahip sosyal medya uygulaması 2.9 milyar kullanıcı ile Facebook iken en çok süre harcanan uygulama ayda ortalama 23.5 saat ile TikTok.

Sosyal medya günümüzde herkesin aktif olarak kendi içeriğini ürettiği, bunları paylaşabildiği ve aynı zamanda başkalarının ürettiği içeriği görebildiği, yorum yapabildiği platformların oluşturduğu bir ağdır. İnsanlar ürettikleri içerikleri çok hızlı bir şekilde milyonlarca insan ile paylaşabiliyorlar. Kimi insan için bu arkadaşı ile bir fotoğrafı, kimi insan için güzel bir manzaranın videosu, kimi insan için herhangi bir konu hakkında düşüncesi oluyor. Gördüğünüz üzere içerik kullanıcıdan kullanıcıya değişiyor fakat hep tek bir amaç için çalışıyor: PAYLAŞMAK.

Dijital Platformlarda Yükselen Siber Tehditler

Sosyal medya, paylaşmak, diğer insanlarla etkileşim içinde olmak gibi bizlere çok harika şeyler sunuyor ama etkileşim içinde olduğun kişileri ve içerikleri seçememek gibi çok büyük bir riski de beraberinde getiriyor. Sosyal medyada bizler için çok fazla siber tehdit dolaşıyor. Bu tehditlerin başında siber zorbalık geliyor. Sosyal medyanın sağladığı anonim kalabilme özelliği sayesinde saldırganlar çok daha cesur ve ağır şekilde kullanıcılara siber zorbalık yapabiliyorlar. Bu siber zorbalıklar; tehdit içeren mesajlar, aşağılama, küfür, manipülasyon veya özel hayatın gizliliğini ihlal etme şeklinde nitelendirilebilir. Bu tür saldırılar, hedef alınan kişilerde ciddi duygusal ve psikolojik etkilere yol açabilir ve hatta bazen intihar gibi trajik sonuçlara bile sebep olabilir.

Günümüzde en çok kullanılan saldırıları 5 ana başlıkta toplamak mümkün: Sosyal Mühendislik, Phishing (Kimlik Avı), Kötü Amaçlı Yazılımlar, Marka Kimliğine Bürünme, Catfishing (Sahte Hesap).

Sosyal Mühendislik

Sosyal Mühendislik, bir hedefi manipüle etmek için insan etkileşiminden ve duygularından yararlanılarak yapılan çeşitli saldırılar anlamına geliyor. Bu saldırıların amacı hedeften kredi kartı bilgileri, vatandaşlık bilgileri, önemli parolalar gibi hassas bilgileri ele geçirip bireysel ya da kurumsal güvenliği tehlikeye atmaları için kandırmaktır.

Bir sosyal mühendislik saldırısında saldırgan hedef hakkında bilgi toplar. Bunun için en iyi ortam sosyal medyadır. Saldırgan, sosyal medya aracılığıyla hedefi daha fazla bilgi edinmek için güven kazanma stratejisini kullanır.

Phishing (Kimlik Avı)

Bu saldırıların amacı hedefin zararlı bir bağlantıya veya dosya ekine tıklamasını sağlamaktır. Genellikle bu saldırı hedefe e-posta veya mesaj atılarak gerçekleştirilir. Bu saldırının gerçekleştirilmesi için en uygun yerlerden biridir sosyal medya. Sosyal medya platformlarında, zararlı bağlantılara tıklamak veya dosya eklerini açmak güven konusunda risk taşır.

Kötü Amaçlı Yazılımlar

Siber saldırganlar; verileri çalmak, sistemlerin kontrolünü ele geçirmek, kripto hırsızlığı gibi eylemler için kötü amaçlı yazılımlar kullanır. Sosyal medyada ise virüsler, trojanlar, casus yazılımlar ve fidye yazılımları dolaşmaktadır.

Marka Kimliğine Bürünme

Sosyal medyada birçok şirket ve marka hesabı bulunmaktadır.  Saldırganlar bu hesapları taklit ederek hedefe ulaşmayı, böylece hedeften bilgi almayı amaçlarlar.

Catfishing (Sahte Hesap)

Belki de sosyal medya üzerinde gördüğümüz en çok rastlanılan saldırı tipidir. Catfishing saldırganın başka birinden aldığı bilgi ve görüntüler ile sahte bir hesap oluşturur. Saldırgan, bu sahte hesap ile hedefinden bilgi almak veya hedefini küçük düşürüp rahatsız etmek gibi şeyler amaçlamaktadır.

Gördüğünüz üzere sosyal medya üzerinde bize tehdit oluşturacak çok fazla saldırı ve saldırgan bulunmakta. Günümüzde birçok kullanıcı, farklı saldırı türlerinin kombinasyonlarıyla sıklıkla hedef alınmaktadır. Peki bu saldırılardan korunmak için ne yapmalıyız?

İşte size sosyal medya üzerinde kendinizi korumaya almanız için birkaç tavsiye:

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama kullanın:

Çok faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcıların bir uygulamaya, hesaba veya sanal özel ağa (VPN) erişmek için iki veya daha fazla kimlik doğrulama faktörü sağlamasını gerektirerek bireyleri ve kurumları koruyan bir güvenlik önlemidir. Böylece kimlik bilgileri veya kimlikler üçüncü taraflarca çalındıktan, ifşa edildikten veya satıldıktan sonra bile daha karmaşık siber saldırılarla mücadele etmek için ekstra güvenlik katmanları ekler.

Farklı hesaplarınız için farklı şifreler kullanın:

Her hesabınız için farklı şifreler oluşturun. Saldırganlar sizden elde ettiği bir şifreyi diğer hesaplarınız için de deneyebilir. Bu yöntemi uyguladığınız takdirde saldırganın diğer hesaplarınıza erişmesini engellemek için çok büyük bir adım atacaksınız. Eğer çok fazla hesabınız varsa ve şifreleri aklınızda tutmakta zorlanıyorsanız bir Parola Yönetim Aracı kullanabilirsiniz. Tabi bu arada güçlü ve tahmin edilmesi zor şifreler oluşturmayı unutmayın.

Sosyal medya uygulamalarını orijinal ve güncel tutun:

Bir sosyal medya platformunun uygulamasını indirirken uygulamanın orijinal olmasına dikkat edin. Kesinlikle o platformun tavsiye ettiği yerden uygulamayı indirmeye ve uygulamanın güncel versiyonunu kullanmaya özen gösterin. Eğer ki bir web sitesinden giriş yapıyorsanız, kullandığınız bağlantının doğru bağlantı olduğundan emin olun.

Gizlilik Ayarlarınızı mutlaka yapın:

Kullandığınız sosyal medya uygulamasında bulunan gizlilik ayarlarını mutlaka kontrol edin. Çoğunun uygulaması içerisinde gizli hesap, gönderileri kimin görebileceğini ayarlama gibi çeşitli hesap gizlilik ayarları bulundurmakta. Bu ayarları mutlaka yapın.

Sosyal medyada erişimde olduğunuz kişileri kontrol edin:

Hesaplarınızda takip ettiğiniz veya arkadaş olarak eklediğiniz hesapları sürekli kontrol edin. Tanımadığınız veya şüpheli gördüğünüz hesapları ağınıza eklemeyin. Yukarıda belirttiğim gibi sahte veya marka kimliğine bürünmüş hesapları platformların destek merkezlerine mutlaka bildirin.

Sosyal medyayı nasıl kullandığınıza göre sizin için tehlikeli mi yoksa güvenli mi olduğuna karar verebilirsiniz. Çoğu insan sosyal medyayı nasıl kullanacağını bilmediği için siber zorbalığa uğruyor. Bu konuda bilinçlenmek ve başkalarını bilinçlendirmek çok önemli. Siber zorbalık günümüzün en büyük tehlikelerinden biriyken siz de bu konuda gerekeni yapmayı unutmayın.

Unutmayın, bilinçli bir kullanım ile gerekli önlemleri aldığınızda güvenli ve tehdit barındırmayacak bir şekilde kullanacaksınız.

Kaynakça:
https://www.garantibbva.com.tr/blog/sosyal-muhendislik-saldirilari
https://www.chip.com.tr/haber/sosyal-medya-guvenligi-ve-gizliligi-icin-7-tavsiye_150142.html
https://www.pazarlamasyon.com/sosyal-medya-nedir
https://www.meltwater.com/
http://wearesocial.com/