D P U S E C
Bilgisayar güvenliği alanında faaliyet gösteren ve siber dünyada dikkat çeken hacker grupları ve aktivitelerini bu yazımız da keşfedin!

HACKER NEDİR?

“Hacker” terimi, bilgisayar sistemleri, ağlar ve yazılımlar üzerinde becerikli ve yetenekli bir şekilde çalışan kişileri tanımlar. Hackerlar, teknolojiye derin bir ilgi duyan, sistemlerin nasıl çalıştığını anlamak ve potansiyel güvenlik zayıflıklarını keşfetmek için çaba harcayan bireyler olabilirler. Siyah şapkalı ve Beyaz şapkalı olmak üzere ikiye ayrılırlar:    

Beyaz Şapkalı Hacker

Etik ve yasal sınırlar içinde çalışan bu hackerlar, bilgi teknolojileri sistemlerini güvenli hale getirmek ve potansiyel zayıflıkları tespit etmek için çalışırlar. İzin almadan sistemlere sızma veya zarar verme gibi yasadışı faaliyetlerde bulunmazlar.  

Siyah Şapkalı Hacker

Siyah şapkalı hackerlar, yetenekli bilgisayar uzmanı anlamına gelse de popüler kültürde teknik bilgisi ile bilgisayar sistemlerine sızmak için hata veya istismar yöntemlerini kullanan zararlı kişi, korsan olarak bilinirler. Yasal olmayan veya etik olmayan yöntemlerle bilgisayar sistemlerini istismar eden bu hackerlar, kişisel kazanç, bilgi hırsızlığı, veri sızdırma veya diğer kötü niyetli amaçlar için faaliyet gösterebilirler. Kısaca sahip oldukları gücü ve bilgiyi kötüye ya da kendi çıkarları için kullanan kişilerdir siyah şapkalılar. Bu yazıda internetin karanlık yüzü: Siyah şapkalı hackerların global olan gruplarını ele alacağız.

HACKER GRUPLARI NEDİR?

Hacker grupları, bilgisayar korsanları veya siber güvenlik alanında faaliyet gösteren grupları ifade eder. Günümüzde global olmuş hacker gruplarının Çoğunluğu siyah şapkalılardan oluşur. Bu gruplar genellikle belirli hedeflere ulaşmak, bilgi çalmak, sistemlere sızmak veya başka kötü niyetli amaçlar için bir araya gelmiş kişilerden oluşur. Bu gruplar, siber saldırılar gerçekleştirerek bilgisayar sistemlerine veya ağlara sızabilir, hassas bilgileri çalabilir veya sistemlerin normal çalışmasını engelleyebilirler.

 

HACKER GRUPLARININ AMACI NEDİR?

Hacker grupları, genellikle belirli bir amaç doğrultusunda bir araya gelirler ve genellikle aynı dünya görüşüne veya hedefe sahip bireylerden oluşurlar. Hacker grupları arasında farklı motivasyonlara sahip olanlar bulunabilir. Bazıları finansal kazanç, diğerleri siyasi veya ideolojik nedenlerle faaliyet gösterebilir. Önemli hacker grupları arasında “Anonymous,” “Lizard Squad,” “APT28 (Fancy Bear),” ve “LulzSec” gibi birçok grup bulunmaktadır. Gelin globalleşmiş bu grupların bir kaçını yakından tanıyalım.

 

ANONYMOUS

Anonymous, genellikle internet üzerindeki sansür, insan hakları ihlalleri, özgürlükler konusunda, yani siyasi ve ideolojik eylemlerde bulunan bir hacker grubu olarak bilinir. Anonymous, bir hacktivist kolektifi olarak bilinen bir grup değil, daha çok anonimlik ve özgürlük konularında çevrimiçi aktivizmi destekleyen bir topluluktur. Ancak, grup içinde bir liderlik veya belirli bir yapı bulunmaz. Bireyler kendi inisiyatifleriyle katılır ve çeşitli konularda toplu olarak hareket ederler. Anonymous, çeşitli protestolara ve çevrimiçi saldırılara karışmıştır. DDoS saldırıları gibi çeşitli hacktivist yöntemlerini kullanarak dikkat çekmişlerdir. Ancak, bu eylemler genellikle grup içindeki bireylerin bağımsız kararlarına dayanır. Anonymous’un simgesi, Guy Fawkes maskesi, genellikle protesto ve aktivist eylemlerde kullanılır. Unutulmamalıdır ki, Anonymous’un kimliği ve amaçları belirsizdir ve bu nedenle onlar hakkında genel geçerli bir bilgi vermek zordur.

 

 

APT28 (FANCY BEAR)

Fancy Bear, bilgisayar korsanlığı ve siber casuslukla suçlanan bir Rus hükümetine bağlı bir grup olarak kabul edilen bir hacker grubudur. Grup aynı zamanda APT28, Sofacy Group, Strontium ve Pawn Storm gibi birçok isime sahiptir. “APT” (Advanced Persistent Threat), karmaşık ve sürekli bir tehdidi ifade eder ve bu grup, özellikle devlet destekli siber casusluk operasyonlarında faaliyet gösterdiği düşünülen bir APT grubudur. Fancy Bear, çeşitli ülkeler ve kuruluşlar üzerinde çeşitli siber saldırılara karıştığına dair bir dizi suçlama almıştır. Grup, bilgisayar sistemlerine sızarak hassas bilgileri ele geçirmek, casusluk yapmak ve çeşitli ülkelerin siyasi süreçlerine müdahale etmekle suçlanmaktadır. Bu tür devlet destekli siber saldırı grupları genellikle devlet sırlarını çalmak, politikacıları veya siyasi aktivistleri hedef almak gibi amacı olan sofistike ve uzmanlaşmış hedefli saldırılar gerçekleştirir. Fancy Bear’ın faaliyetleri, siber güvenlik uzmanları ve istihbarat topluluğu tarafından dikkatle izlenmektedir. Ancak, bu tür grupların aktivitelerini izlemek ve önlemek genellikle karmaşık ve zorlu bir süreçtir. Kısaca Fancy Bear’ın faaliyetleri, genellikle bir devletin çıkarlarını koruma amaçlıdır.

 

KISACA

Hacker gruplarının her birinin kendi amaçları iyi ya da kötü olabilir. Biliyorum, bunlar bazılarınız için ilgi çekici gelebilir fakat, yaptıklarının illegal olduğunun, suç olduğunun göz ardı edilmemesi gerekir. Hacker grupları ve siber saldırılarla ilgili olarak, sürekli değişen ve gelişen bir mecra olduğunu unutmamak, bu yüzden kendinizi sürekli olarak geliştirmeniz oldukça önemlidir. Okuduğunuz için müteşekkirim.  

KAYNAKÇA

https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/black-hat-hacker https://www.blackhat.com  
İlgili Etiketler:
Sosyal Medyada Paylaş

Leave A Comment